سمنت برد و فایبر سمنت برد
سمنت برد یا همان پانل سیمانی ، صفحه ای عمل آورده شده از سیمان بصورت صاف و بدون خلل و فرج است که کاربر با استفاده از پانل سیمانی یا همان سمنت برد میتواند بصورت یکدست در انواع و اقسام بخش های ساخت بنا با کمترین زمان و صرفه جویی وقت ، بهترین بازدهی را به فرجام رساند .
با این شرایط و مزایای ذکر شده از سمنت بورد ، در چند دهه اخیر ، یکسری معایب و مشکلاتی از این مصالح ساختمانی مطرح گردید که باعث داشتن امتیازات منفی اعم از :
⦁ خشک و شکننده بودن سمنت برد
⦁ وجود آزبست و شیمیایی شدن سمنت برد
⦁ عدم انعطاف پذیری سمنت برد
⦁ نداشتن استحکام در برابر آتش سوزی پانل سیمانی
⦁ وجود حشرات موذی مابین الیاف سمنت بورد
⦁ مشکل ایجاد وزن بالای ساختمان و سنگینی پانل سیمانی حین نصب
⦁ عدم استفاده از سمنت برد در نمای ساختمانهای مرتفع بدلیل سنگینی پانل که خطر سقوط را بهمراه داشت.
ازاینرو موجب شد نسل جدیدی از پانل سیمانی در عرصه ساخت و ساز خشک رونمایی گردد.
پانل سیمانی با نام جدید پانل سیمانی الیافدار یا فایبر سمنت برد که این بار بدون دخالت هیچ گونه مواد شیمیایی تولید شدند و دارای الیافی کاملا گیاهی هستند و وزن بسیار سبک نسبت به سمنت بردهای سنگین قبلی دارند، پس از عیب یابی و رفع مشکلات پیشیین توانسته اند مزایای چشمگیر و کاربردی ای را دارا باشند.
بطوریکه این امتیازات مثبت فایبرسمنت برد در مصالح خشک ساختمانی بقدری قابل ملاحظه هستند که گزینه ای معقول ومنتخب کاربران بعمل آمده .
در ادامه توضیحی مختصر از معرفی فایبر سمنت برد یا همان پانل سیمانی الیافدار و دلایل منحصربفرد شدن آن نسبت به سمنت برد یا پانل سیمانی و حتی دیگر مصالح هم ردیف در ساخت و ساز خشک میپردازیم .
⦁ فایبر سمنت برد علی رغم طرح های ساده با ضخامتهای مختلف ، دارای تنوع طرح است . مانند فایبر سمنت طرح چوب.
⦁ وزن مخصوص فایبر سمنت سبک است .
⦁ فایبرسمنت برد کاملا تشکیل شده از الیاف گیاهیست .
⦁ سمنت برد الیافدار دارای بافت کاملا قابل انعطاف میباشد.
⦁ قابلیت رنگ پذیری در پانل سیمانی الیافدار.
⦁ فایبر سمنت ضدحریق میباشد.
⦁ درصد بسیار پایین جذب رطوبت در پانل سیمانی الیاف دار.
⦁ عدم ورود هرگونه حشرات موذی در الیاف فایبر سمنت.
⦁ قیمت معقول فایبرسمنت نسبت به یگر مصالح ساختمانی در رده خود.
⦁ نصب آسان پنل سیمانی الیاف دار.
کاربرد فایبر سمنت برد
صفحات سیمانی الیافدار به دلیل مزایای بسیاری که دارند در بخشهای مختلف ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند. از طرفی با توجه به افزایش استفاده از محصولات صفحهای پیش ساخته و خشک در صنعت ساختمان، استفاده از فایبر سمنت قوت بیشتری گرفته است. ویژگیهای منحصر به فرد فایبر سمنت سبب شده از آن در ساخت انواع دیوار، پارتیشن، سقف کاذب، کفپوش، نمای داخلی و خارجی، پشت بام، پوشش تیر و ستون و بخشهای دیگر ساختمان استفاده کرد. در کل میتوان گفت این پانلها به عنوان مصالح پیش ساخته خشک در ساختمانهایی که بر پایه اسکلت فلزی یا بتنی بنا شدهاند، استفاده میشوند. همچنین این صفحات در ساختمانهای سبک با سازه فلزی ال اس اف به فراوانی به کار گرفته میشوند.
نکته مهم در خصوص استفاده از این پانلهای سیمانی زیرسازی آنها است که اغلب با استاد و رانر انجام میشود. البته زیرسازی فایبر سمنت با زیرسازی سایر سازهها تفاوت چندانی ندارد. ضریب انبساط طولی فایبر سمنت به دلیل رطوبت و حرارت محیط بالا است. به همین دلیل هنگام نصب این سازه باید حتماً از پروفیل زیرسازی استفاده کرد. همان طور که میدانید سیمان، ذاتاً جذب رطوبت بالایی دارد. از طرفی وجود الیاف سلولزی در فایبر سمنت برد سازگاری این صفحات را نسبت به جذب آب افزایش داده است. بنابراین زمانی که این صفحات از رطوبت اشباع شوند، منبسط شده و هنگام خشک شدن منقبض میشوند. این کاهش و افزایش طول پانل و تنش ناشی از آن بر روی محل اتصال پانلها در دیوار و نما مشکل ایجاد میکند. به همین دلیل باید حتماً پشت پانل، سیلر مخصوصی قرار دهید و روی پانل هم که با استفاده از رنگ پوشانده میشود و جذب رطوبت آن به حد استاندارد کاهش مییابد استفاده نمود.
نکته مهم دیگری که باید هنگام استفاده از فایبر سمنت مورد توجه قرار دهید، نحوه برش آن است. برش این صفحات باید با استفاده از دستگاه میز برش یا نهایتاً با استفاده از اره دیسکی نجاری انجام شود. استفاده از دستگاه سنگ فرز برای برش این صفحات به هیچ وجه مناسب نیست. این صفحات پس از برش با استفاده از پیچ به پروفیلهای گالوانیزه وصل میشوند. به این صورت که ابتدا پروفیل گالوانیزه بر روی سازه فلزی نصب و سپس صفحات فایبر سمنت برش خورده با پیچ مخصوص بر روی سازه گالوانیزه نصب میشوند. این سازهها به دلیل نصب سریع برای ساخت پایگاههای فوری مانند مراکز درمانی و اتاقهای نشیمن در مناطق زلزله زده و کاربردهای این چنینی استفاده میشوند.
روش نصب فایبر سمنت برد
1-زیر سازی فلزی فایبر سمنت برد
به جهت اینکه در اغلب پروژه های ساختمانی دیوارهای پیرامونی از مصالح سبک ساخته می شوند و تنها نقاط اتصال سازه ی نما تیرهای طبقات می باشد، جهت تامین اتصال المانهای افقی در سرتاسر نما از وال پست استفاده می شود و چون بار تمام نما به این سازه منتقل می گردد، از قوطی 80*40 و یا بنا بر محاسابت طراح پروژه از المان مناسب استفاده می گردد. برای اجرای فایبر سمنت برد سابقه شرکت و کیفیت اجرای شرکت بسیار حائز اهمیت می باشد. در پروژه های بلند مرتبه محاسبه بار باد و تاثیر آن بر المانهای عمودی و همچنین اتصالات آنها به سازه اصلی از همیت بالایی برخوردار است که البته مسایل مالی و قیمت تمام شده نیز تاثیر دارد.
2- زیر سازی گالوانیزه فایبر سمنت برد
با توجه به بالا بودن ضریب انبساط طولی در فایبر سمنت برد که از دو عامل اصلی رطوبت و حرارت محیط نشات می گیرد، استفاده از پروفیل های زیر سازی فایبر سمنت بورد الزامی به نظر می رسد و اکیدا نصب فایبر سمنت برد بر روی زیر سازی فلزی توصیه نمیگردد. بهتر است از پروفیل گالوانیزه M شکل و پروفیل گالوانیزه V شکل استفاده گردد.
3- نصب فایبر سمنت برد
صفحات سیمانی الیاف دار یا همان فایبر سمنت برد به لحاظ اینکه عمداتاً از سیمان ساخته شده اند ذاتاً با محیط مرطوب و آب سازگاری خوبی دارند، اما به دلیل وجود الیاف سلولزی در ترکیب آنها و خاصیت جذب آب بالای این مواد در هنگام اشباع شدن از رطوبت (چه مستقیم و چه به وسیله بخار و رطوبت موجود در هوا) منبسط و در هنگام خشک شدن منقبض می شوند و تنش های ناشی از این کاهش و افزایش طول بر روی محل اتصال (محل پیچها) نما را دچار مشکل خواهد نمود. برای جلوگیری از این موضوع در پشت پنل سیلر مخصوص استفاده شده و از روی پنل هم پرایمر و رنگ این وظیفه را انجام میدهند، تا جذب رطوبت به حداقل رسانده شود.