سقف شیشه ای اسکای لایت، یک ساختار بسیار زیبا از جنس شیشه می باشد که با استفاده از باز کردن بخشی از سقف و تبدیل آن به سقف شیشه ای و یا پلی کربنات به وجود می آید.
این سقف با توجه به نوع سلیقه ی مشتری، می تواند ثابت و یا متحرک باشد. در سقف های متحرک، علاوه بر استفاده از نور طبیعی می توان از هوای بیرون نیز استفاده کرد و هوای محل را از این طریق تغییر داد. با تعبیه‌ ی شیشه‌ های مدرن در ساختار اسکای‌ لایت، می‌توان مانع از درخشندگی آزار دهنده خورشید در داخل ساختمان شده و در عین حال نور را به سطح وسیع‌تری از ساختمان پراش داد.
سازه اسکای ‌لایت باید خود ایستا بوده و با ضریب اطمینان مناسبی قادر به مقاومت در برابر بارهای باد، برف، زلزله و بارهای حرارتی باشد. به این منظور اغلب لازم است از مقاطع فولادی به عنوان اسکلت سازه‌ای اسکای ‌لایت استفاده شود. با این وجود معمولا مشابه با پنجره‌ها، از پروفیل‌های آلومینیومی برای نگهداری شیشه‌ها استفاده می ‌شود.
علاوه بر پایداری در برابر بارهای وارده، لازم است که اسکای‌لایت عملکرد حرارتی و صوتی مناسبی نیز داشته باشد. به این معنا که در فصول سرد سال مانع از اتلاف انرژی حرارتی داخل ساختمان بوده و در فصول گرم سال نیز دریافت حرارتی قابل قبولی را داشته باشد. مقاومت اسکای‌لایت در برابر عبور امواج صوتی با بسامدهای مختلف نیز عامل دیگری است که می‌تواند در مکان‌هایی که در معرض آلودگی صوتی بالایی قرار دارند، یکی از فاکتورهای مهم طراحی به‌ شمار آید.


ساختار اسکای لایت شیشه ای
هر سقف اسکای لایت فارغ از نوع و فرم خود از سه بخش اساسی تشکیل شده است:
اعضای پشتیبان: فریم های پشتیبان طولی و عرضی که معمولا از جنس آلومینیوم هستند در سقف قرار می گیرند تا بخش شیشه ای در داخل آن نصب شود.
بخش شیشه ای: بخش شیشه ای که برای سقف اسکای لایت انتخاب می شود نقش عبور دهنده نور و زیبایی بی اندازه را به کل ساختار دارد و بسته به نوعی که انتخاب می کنید می تواند ذخیره کننده انرژی باشد یعنی از اتلاف گرما و انرژی جلوگیری کند، کنترل کننده دما باشد، ضد آلودگی صوتی و یا ضد صوت باشد یا اینکه برای حفظ ایمنی نشکن باشد. در هر صورت هر شیشه ای که برای سقف اسکای لایت انتخاب کنید اجازه ورود نور UV را نخواهد داد و تمیز کردن و نگهداری از آن نیز راحت است.
گسکت یا بخش آب بندی: از این بخش برای جلوگیری از اتلاف و هدر رفت انرژی استفاده میشود، ضمن اینکه در مواقع بارش و برف، چیزی از بیرون به داخل نفوذ نکند.

انواع اسکای لایت
سقف‌های شیشه‌ای یا اسکای لایت از نظر ظاهری و کاربرد آن در ساختمان به انواع مختلفی تقسیم بندی شده‌اند، البته این نیز باید در نظر گرفته شود که هر یک از انواع اسکای لایت (سقف شیشه ای) خود دارای تنوع ظاهری زیادی هستند، اسکای لایت به سه نوع اصلی تقسیم می‌شود:
⦁ اسکای لایت ثابت   non-operable ، fixed
⦁ اسکای لایت ماژولار یا متحرک  ventilating ، operable
⦁ اسکای لایت لوله‌ای   tubular
⦁ اسکای لایت محدب   convex  
⦁ اسکای لایت اختصاصی   custom  
در ادامه با جزئیات اجرایی و کاربرد هر یک از آن‌ها در ساختمان بیشتر آشنا می‌شویم.


اسکای لایت ثابت   non-operable ، fixed
در این نوع از سقف‌های شیشه‌ای، همانطور که از نام آن پیداست امکان باز و بسته شدن در آن وجود ندارد و همانند یک سقف معمولی در ساختمان عمل می‌کند، با این تفاوت که در اسکای لایت‌ها می‌توان از نور طبیعی بهره زیادی برد.
نکته‌ی مهم این است که در این نوع از سقف‌های شیشه‌ای بیشتر از  متریال شیشه استفاده شده و تنها ده درصد از آن را سازه تشکیل داده که این اتصالات سازه‌ای بیشتر از جنس آلومینیوم، چوب و استیل تشکیل شده‌اند.
این روش بیشتر در نواحی کم نور ساختمان (راه پله، اتاق زیر شیروانی و …) استفاده شده است.

اسکای لایت ماژولار یا متحرک  ventilating ، operable
در اسکای لایت ماژولار امکان باز و بسته کردن شیشه‌ها وجود دارد، به همین خاطر علاوه بر استفاده نور طبیعی امکان تهویه نیز وجود دارد.
برای مثال در فصول گرم سال مانند تابستان‌ها می‌توان از این سیستم به متعادل کردن هوای داخلی ساختمان کمک کرد.
از این روش بیشتر در مکان‌هایی همچون حمام، دستشویی و آشپزخانه استفاده می‌شود، چرا که رطوبت این مکان‌ها زیاد بوده و با استفاده از قابلیت تهویه این اسکای لایت‌ها می‌توان کمی از این رطوبت را با استفاده از جریان هوا خارج کرد.
اسکای لایت‌های ماژور به دو صورت زیر در بازار یافت می‌شود.
دستی
⦁ اتوماتیک


اسکای لایت لوله‌ای   tubular
از جمله بروزترین انواع اسکای لایت‌ها می‌توان به اسکای لایت لوله ای اشاره کنیم، این نوع از اسکای لایت‌ها به نام‌های تونلی و لوله‌های خورشیدی نیز مشهور هستند.
از این روش بیشتر در مکان‌های کوچکتر استفاده می‌کنند، بنابراین به نسبت دو روش قبلی بخش کمتری از سقف را در بر می‌گیرند.
اسکای لایت‌های لوله‌ای بیشتر به صورت تهویه‌ای و نور الکتریکی قابل استفاده است.
از اسکای لایت لوله‌ای بیشتر در طرح‌های گنبدی استفاده می‌شود و حال برای اینکه مقدار نور طبیعی کمتری اتلاف شود در سطح داخلی شیشه‌ها از روکش نقره آینه‌ای استفاده می‌شود تا میزان نور بیشتری را به فضا منتقل کند، قطر لوله‌های استفاده شده در این طرح‌ها بیشتر بین inch 10-15 است.
از این مدل اسکای لایت بیشتر در فضاهای مانند آشپزخانه، سرویس‌های بهداشتی، اتاق پرو و … استفاده می‌شود.



اسکای لایت اختصاصی   custom  

اسکای لایت اختصاصی به نسبت دیگر انواع اسکای لایت از هزینه‌ی اجرایی بیشتری برخوردار است و همان‌طور که از نام آن پیداست به صورت سفارشی طراحی می‌شود.
در زمان‌هایی که نمی‌توان از روش‌های دیگر اسکای لایت استفاده کرد، اسکای لایت اختصاصی گزینه‌ی مناسبی به شمار می‌آید ولی برای طراحی آن باید به چند ویژگی مهم دقت کرد، این ویژگی‌ها عبارت اند از:
⦁ متراژ اسکای لایت
⦁ میزان نورگیری
⦁ اقلیم
⦁ موقعیت جغرافیایی
⦁ سازه ی ساختمان
⦁ نوع اسکای لایت
⦁ نوع اتصالات
⦁ جنس اتصالات


اسکای لایت محدب   convex  

اسکای لایت‌های محدب برعکس روش لوله‌ای می‌تواند بخش بیشتری از سقف را اشغال کند و در فضاهایی بزرگی از ساختمان که از نورگیری طبیعی کمتری برخوردار است نقش مهمی دارد.
از مهمترین ویژگی های این طرح ، یکنواخت پخش کردن نور در فضاهای داخلی ساختمان است و از آنجایی که این روش می‌تواند در متراژهای بزرگ استفاده شود در ساختمان‌های بزرگ مانند (اداری، تجاری و فروشگاه‌ها) بسیار کاربردی هستند.
اجرای نمای اسکای لایت
برای اجرای اسکای لایت ما نیاز به سه بخش اصلی داریم، که این سه بخش عبارت اند از:
⦁ سازه نگهدارنده: همانند شیشه‌های کرتین وال در این روش نیز نیاز به پروفیل‌های عمودی و افقی داریم، از به هم متصل شدن این پروفیل‌ها قاب‌هایی به وجود می‌آیند که نقش نگهدارنده‌ی شیشه (فریم دور شیشه) را به عهده می‌گیرند.
⦁ شیشه: که به عنوان مهمترین بخش سقف‌های اسکای لایت به شمار می‌روند و به طور تقریبی ۸۰% فضای اسکای لایت را تشکیل می‌دهند، این شیشه‌ها باید از مقاومت بالایی در برابر فشار های باد بوده باشند، علاوه بر این باید عایق صوتی و حرارتی خوبی نیز باشند.
⦁ عایق بندی: عایق بندی بخش جدا نشدنی در سیستم‌های اسکای لایت به شمار می‌رود چرا که این سقف‌های شیشه ای باید در مقابل بارش باران، تگرگ و برف مقاوم بوده باشند و از کمترین اتلاف انرژی برخوردار باشند.



مزایای نمای اسکای لایت

اسکای لایت‌ها دارای مزایای بسیاری هستند که آگاهی از آنها به کاربران و معماران کمک زیادی می‌کند، حال با چند مورد از این ویژگی‌ها بیشتر آشنا می‌شویم.
البته این را باید در نظر بگیریم که نوع اسکای لایت و نحوه‌ی اجرای آن نیز تاثیر زیادی در پیدایش نقاط مثبت آن دارد.
⦁ استفاده از نور طبیعی بیشتر در فضا
⦁ تهویه هوا
⦁ کمترین اتلاف انرژی حرارتی
⦁ عایق صوتی
⦁ شعاع دید بیشتر
⦁ زیبایی
⦁ بالا رفتن قیمت ملک
⦁ دسترسی آسان به سقف



معایب استفاده از اسکای لایت
همانطور که می‌دانید برای اینکه خانه‌ی زیبایی داشته باشیم، ممکن است مصالحی استفاده کنیم که علاوه بر مزایا از معایبی نیز برخوردار باشد، حال به بررسی چند نمونه از این معایب می‌پردازیم.
⦁ مقاومت به نسبت پایین
⦁ هزینه اجرایی بالا
⦁ سرعت اجرایی پایین
⦁ هزینه نگهداری بالا